Wasvoorschriften

Sorteer de kleding zorgvuldig afhankelijk van stofkwaliteit en wasetiket.
Kleding kan het best binnenstebuiten gewassen en gestreken worden. Hiermee voorkom je vale strepen.
Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel.
Stel de wasmachine in op het geschikte wasprogramma. Het kan soms verleidelijk zijn om de wasmachine te overladen, maar dit leidt enkel tot problemen. De was kan namelijk niet naar behoren ronddraaien in de trommel en wordt daardoor minder goed schoon.
Daarnaast kunnen de poeders niet naar behoren oplossen , waardoor er meer kans is op poederresidu, vlekken en vermindere wasprestaties.
Zodra de was klaar is, kleding met twee kleuren zo snel mogelijk uit de wasmachine verwijderen. Dit voorkomt afgeven.
Let er ook op, dat tijdens het drogen van de was in een droger de kleding goed kan ronddraaien. Overladen kan overmatig kreuken tot gevolg hebben. Als het ventilatiegat van de droger verstopt raakt, kan de kleding warmteschade oplopen.
Tips voor het verwijderen van vlekken
Bloedvlekken
De kleding even in melk met water leggen (half om half), daarna gewoon wassen in de machine.
 
Roestvlekken
Rondom de drukknoopjes vormen zich wel eens roestvlekjes. Deze kun je verwijderen met roestverwijderaar, verkrijgbaar bij een drogist. Kauwgom Probeer de kauwgom te verharden door bevriezen. Leg daarom een zakje ijsklontjes op de vlek. Bij kauwgomvlekken op textiel kan men het stuk textiel een nacht in de diepvriezer leggen. Na verharding zoveel mogelijk afkrabben.
 
Rode wijn
De vlek zoveel mogelijk absorberen. Dan betten met azijn. Of anders, eerst de rode wijnvlek rijkelijk met zout bestrooien. Achteraf kan de vlek verder worden behandeld met azijn. De resten worden gebleekt met bleekmiddel. Een snelle manier om, tijdens een avondje uit, de inwerking van rode wijnvlekken op een kledingstuk te neutraliseren, is deppen met witte wijn. Thuisgekomen kan de stof nabehandeld worden door de vlek te bewerken met een bleekmiddel.
 
Viltstift
Een schone, witte doek met water bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk deppen. Dan inwrijven met ossegalzeep en naspoelen. Eventuele resten behandelen met een bleekmiddel.